Doc Lounge Helsingborg
Past1/22017

Those Who Jump

Estephan Wagner, Moritz SiebertAbou Bakar Sidibié, 80 min, Denmark, 2016

Those Who Jump

Migranter från runtom Afrika har slagit läger på berget vid Melilla, i väntan på att lyckas klättra över stängslet in i Europa.

Från producenterna bakom storfilmer som The Act of Killing och The Look of Silence kommer nu en unik skildring av afrikanska flyktingars vardag på väg mot Europa. Gästar via Skype gör den modige och talangfulle maliska flyktingen Abou Bakar Sidibé, filmens huvudkaraktär och filmare!

"A refugee from Mali trying to scale the fortified walls around the Spanish enclave of Melilla is given a camera to record his story."

-Variety

På den afrikanska kontinenten finns en liten strimma av Europa i den spanska enklaven Melilla. På berget precis vid Melilla har tusentals migranter från runtom hela Afrika slagit läger i väntan på att lyckas klättra över stängslet in i Europa. På andra sidan stängslet, i Europa, väntar ett liv i frihet med nya möjligheter att skapa sig ett gott liv. Abou från Mali är en av dem väntar, och medan han väntar filmar han livet i lägret. Resultatet är en genuin inblick i vardagen på berget, vid stängslet, och i drömmarna om ett nytt liv. 
Språk: franska. Undertexter: engelska.

SKYPEGÄST: Abou Bakar Sidibé
Den maliska flyktingen Abou Bakar Sidibé gav sig iväg från ett högst problematiskt Mali till ett Europa med nya möjligheter. Utanför den spanska enklaven Melilla i norra Marocko möter han filmarna Moritz Siebert och Estephan Wagner som lämnar över filmkameran till Abou för att dokumentera sin och andras situation. Resultatet blev filmen Those Who Jump, en av de mest autentiska skildringar av denna starkt laddade situation.

"I hope that people who watch Those Who Jump will get a better understanding of why people risk death for a better life. I am now working on a second film about what it’s like on the other side of the fence."

-Abou Bakar Sidibé

Samtalet modereras av Blerim Salihi. Hundratusental har valt Sverige som sitt nya hem. Blerim har bestämt sig för att vara en del av lösningen genom Forza Integration på Forza of Sweden. 

Dessutom: kl 17.45 idag har vi glädjen att ha Malick Diebate på stora scen och det blir exklusiv trailerpremiär och en skymt in bakom kulisserna på produktionen av "Mitt Hjärta Jublar"! Robin Jansson och Casper Jarmo befinner sig långt ifrån varandra på spektrat när det gäller hur man hamrar ut en färdig filmproduktion, men nu har de skapat vad de båda summerar som ”det bästa jag någonsin gjort”.

TID: Dörrarna öppnar kl 17.00 / Filmen börjar ca kl 18.00
PLATS: The Tivoli, Köpenhamnskajen 1, Helsingborg
ENTRÉ: 70 kr (60 kr förköp, 50 kr /Stampus och AW-sällskap)

Doc Lounge Helsingborg håller som vanligt till på The Tivoli och kryddar varje visning med liveframträdanden, förfilmer och eftersnack med spännande gäster. Nytt för i år är AW-paketet som ger sällskap på fem eller fler personer rabatt på inträdet. Dessutom möblerar vi numera även med bord för de som önskar äta en bit mat under programmet.

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg, samt med sponsring från ABF Helsingborg, The Tivoli, JTek, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack vänner!

Gäst: Abou Bakar Sidibé

Friends & sponsors