Doc Lounge Varberg
Past21/122017

Kortfilmsdagen

Fira kortfilmsdagen på Kulturhuset Komedianten med Doc Lounge Varberg och Varbergs kommun

Vi firar årets kortfilmsdag på årets kortaste dag med blandning av lokala och nationella kortfilmer värda att se!

Se filmer gjorda av både lokala filmskapare samt nationella, hyllade kortfilmer på årets kortaste dag! 
Kortfilm som genre är en viktig form där filmskapare har större möjlighet att exprimentera men är också ett steg mot att få arbeta med det längre filmformatet. 
Därför hyllar vi kortfilmen denna dag! 
Vi bjuder dessutom på samtal och filmiskt snacks. 
Evenemangsplatsen, Kulturhuset Komedianten kl.18-19.30, välkomna! 

Program: 
❖ In the Gap – premiär och samtal med regissören Albin Glasell ❖
Inuti kortfilmen "In the Gap" finner vi en kvinna inlåst i ett besynnerligt serverrum där hon möts av mystiska manifestationer från sitt förflutna. Ett cyber-drama om att titta dödsångesten i vitögat. Dessutom presentation av Albin Glasells kommande film "That which lingered", premiär 2018. En nollbudgetfilm inspelad i Varberg!

❖ I slutet av tunneln – vinnare av PLAY 2017! ❖
Av Ellen Carlsson Axberg, Emelie Koren, Linnea Ljungblad
Med fokus på miljö, samhälle och psykisk ohälsa vävs symboliska bilder samman med specialkomponerad musik. Kortfilmen har producerats av Emelie Koren & Ellen Carlsson Axberg och tonsatts av Linnéa Ljungblad. Samarbetet tilldelades Filmhuspriset på PLAY kortfilmsfestival i Halmstad 2017 och Linnéa Ljungblad vann pris för bästa originalsoundtrack på Novemberfestivalen i Trollhättan 2017. 

Möt Ellen Carlsson Axberg och Linnea Ljungblad på plats och hör mer om deras process!

❖ Mjölnarens förbannelse av Arvid Ottosson ❖
En kort dokumentärfilm om mjölnarna Bengt och Andreas på Limabacka Kvarn i Värö. En film om far och son, som med hjärta och humor berättar sina livshistorier, och hur de hittade hem i Värö.

I mitten av 1800-talet byggde deras förfader Anders en väderkvarn: och sedan dess har man varit mjölnare i släkten. Här börjar vår berättelse. Sverige är ett fattigt land. Många lämnar sina hem och korsar Atlanten, i jakt på en drägligare tillvaro. 100 år senare - i början av 70-talet - emigrerar Bengt till USA för arbeta. Men nu tiderna annorlunda. Det som driver Bengt över Atlanten är en äventyrslust, och inte fattigdom. På 90-talet när Andreas växer upp i Biskopsgården, en förort till Göteborg.  Sverige har blivit ett rikt land, och många av hans klasskamrater har föräldrar som invandrat till Sverige, för att få leva i trygghet. Framförallt är det en film om drömmar och uppoffringar. Om att kämpa och inte ge upp.

❖ Chrysalis av Henrietta J:son Eskelin - Vinnare av PLAY 2017!
En poetisk och visuellt kraftfull historia om okontrollerad svartsjuka, metaforiskt skildrad genom en ensam kvinna som finner tröst i en fjärils sällskap. Ju hårdare hon håller fast vid relationen, desto mer förlorar hon den. En film inspelad på Nya Zeeland med minimal budget, men som likväl har deltagit i Cannes såväl som Novemberfestivalen! Ta chansen att samtala med Varbergsregissören Henrietta J:son Eskelin om processen och tankar kring filmen.

❖ The Great East Hunt av Ludwig Pedersen ❖
En stumfilm om en påskäggsjakt som går fel. 

Dessutom:
❖ Min börda av Niki Lindroth von Bahr ❖
Kanske årets mest hyllade och prisbelönta kortfilm som utspelar sig i ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till auto-tune musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen.

❖ Hopptornet av Maximilien van Aertryck Axel Danielsson ❖
I ett 10 meter högt hopptorn ställs rädslan för att hoppa mot den personliga förlusten det skulle innebära att inte våga. En studie av mänskligt beteende i en konstruerad situation.